Rekrutacja na studia podyplomowe, szkolenia i kursy - 2024/2025

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Zielarstwo stosowane - podyplomowe, niestacjonarne

Szczegóły
Kod XZIE-PN
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk o Zdrowiu
Forma studiów niestacjonarne
Poziom kształcenia studia podyplomowe
Języki wykładowe polski
Czas trwania 2 semestry
Wymagany dokument
  • Wykształcenie wyższe
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

Minione tury w tej rekrutacji:
  • Tura 1 (19.06.2024 12:00 – 28.02.2025 23:59)

Cel edukacyjny

Celem kształcenia na kierunku Zielarstwo stosowane jest przygotowanie specjalistów o wysokich kompetencjach i kwalifikacjach zawodowych, posiadających teoretyczną i praktyczną wiedzę w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu (dyscyplina nauki o zdrowiu) oraz dziedzinie nauk rolniczych (dyscyplina technologia żywności i żywienia).

Słuchacz studiów podyplomowych Zielarstwo stosowane zdobywa w trakcie kształcenia przygotowanie merytoryczne i praktyczne w zakresie produkcji żywności funkcjonalnej w oparciu o znajomość składników bioaktywnych występujących w roślinach zielarskich oraz w zakresie wytwarzania naturalnych preparatów kosmetycznych na bazie aktywnych składników roślinnych pozyskanych z roślin zielarskich. Absolwent posiada również szeroką wiedzę na temat instrumentalnych metod jakościowej i ilościowej analizy chemicznej, wykorzystywanych w badaniu jakości surowców przyprawowych, zielarskich i ich preparatów.

Absolwent posiada ugruntowaną wiedzę dotyczącą obróbki i przetwórstwa surowców pochodzenia zielarskiego, oceny jakości surowców i produktów zielarskich, organizacji i zarządzania zakładem przetwórstwa surowców zielarskich oraz zakładem produkcji preparatów kosmetycznych, wiedzę na temat znaczenia i wykorzystania roślin zielarskich w żywieniu i produkcji żywności oraz kosmetologii.

 

Plan studiów

Plan studiów, realizowany w trybie niestacjonarnym, w formie hybrydowej i obejmuje łącznie 260 godz., w tym: 135 godzin wykładowzch (on-line) i 125 godzin ćwiczeniowych (stacjonarne).

Lp.

Nazwa przedmiotu

Liczba godzin

Liczba punktów

ECTS

Forma zaliczenia

W

C

Razem

SEMESTR I

1.

Wprowadzenie do zielarstwa

5

0

5

2

Z

2.

Podstawy botaniki

10

0

10

3

Z

3.

Pozyskiwanie surowców zielarskich ze stanu naturalnego

10

0

10

3

Z

4.

Pozyskiwanie surowców zielarskich z uprawy

10

0

10

3

Z

5.

Substancje czynne roślin zielarskich

15

0

15

4

E

6.

Metody badań i ocena jakościowa surowców i produktów zielarskich

5

20

25

4

E

7.

Zafałszowania i zanieczyszczenia surowców zielarskich

5

10

15

4

E

8.

Technologie przetwarzania surowców zielarskich

5

20

25

4

E

9.

Znakowanie i opis produktów zielarskich

5

10

15

3

Z

Razem

70

60

130

30

-

SEMESTR II

1.

Receptura preparatów zielarskich

10

10

20

4

E

2.

Receptura naturalnych preparatów kosmetycznych

10

10

20

4

E

3.

Technologia preparatów kosmetycznych

5

15

20

4

E

4.

Produkcja żywności funkcjonalnej

5

15

20

4

E

5.

Suplementy diety

10

0

10

3

Z

6.

Technologia produkcji aromatów

5

15

20

4

E

7.

Certyfikaty i systemy jakości w przetwórstwie zielarskim

10

0

10

3

Z

8.

Ekonomika i organizacja produkcji

5

0

5

2

Z

9.

Projektowanie zielarskich ogrodów przydomowych

5

0

5

2

Z

Razem

65

65

130

30

-

 

Grupa docelowa

Studia adresowane są do osób posiadających dyplom uczelni wyższej (studiów licencjackich bądź magisterskich):

 - zainteresowanych tematyką zielarstwa, ziołolecznictwa i terapii naturalnych;

 - rozpoczynających swoją przygodę z tą dziedziną, jak i tych chcących uzupełnić swoją wiedzę w tym zakresie;

 - pragnących poszerzyć swoją wiedzę w zakresie zdrowego odżywiania się, zajmujących się dietetyką, sportem, zdrowym trybem życia.

Studia będą również przydatne:

 - farmaceutom, technikom farmacji, dietetykom, masażystom, fizjoterapeutom, trenerom, lekarzom, kosmetologom;

 - pracownikom centrów SPA, uzdrowisk, ośrodków turystyki, odnowy biologicznej i rekreacji;

 - absolwentom zdrowia publicznego;

 - osobom zajmującym się promocją zdrowia i zdrowego stylu życia;

 - osobom planującym otworzyć sklepy ze zdrową żywnością, sklepy zielarsko-medyczne lub drogerie z artykułami zielarskimi i suplementami diety;

 - terapeutom chcącym podnieść swoje kwalifikacje w zakresie towaroznawstwa zielarskiego i kosmetycznego;

 - pracownikom firm kosmetycznych;

 - technologom i dystrybutorom suplementów diety, środków dietetycznych, żywności i kosmetyków.

 

Pozostałe informacje

 

Liczba semestrów: 2

Koszt studiów – 6000,00 zł (plus opłata rekrutacyjna 100,00 zł, opłata za wydanie świadectwa ukończenia studiów 30,00 zł)

Podstawą ukończenia studiów jest uzyskanie pozytywnych ocen z wszystkich zaliczeń z przedmiotów objętych programem studiów.

Minimalna liczba uczestników – 15

Liczba godzin – 260

 

Kontakt

Biuro Karier i Kształcenia Ustawicznego
tel. +48 86 215 54 98

e-mail: biurokarier@al.edu.pl

 

 

Zasady rekrutacji

 Kandydaci, którzy zapisują się na studia podyplomowe, składają następujące dokumenty:

 - podpisany kwestionariusz osobowy wygenerowany z Systemu Rekrutacji Elektronicznej,

- odpis dyplomu ukończenia studiów wyższych,

- dowód wniesionej opłaty za postępowanie rekrutacyjne w wysokości 100,00 zł.,

- inne dokumenty określone w szczegółowych zasadach rekrutacji dla poszczególnych kierunków.


Warunkiem przyjęcia na studia podyplomowe jest:

- zawarcie umowy o odpłatności za studia,

- wniesienie opłaty rekrutacyjnej,

- spełnienie wszelkich innych warunków określonych w zasadach rekrutacji na dany kierunek studiów podyplomowych.

 


Posiadanie dyplomu ukończenia studiów wyższych